5x Bedtime Rituals 0
in slaapkamer WONEN & SLAPEN

5x Bedtime Rituals

Oude rituelen als schaapjes tellen en warme melk kunnen we inmiddels wel dromen. Time for some new bedtime rituals. Wanneer je elke dag een uur van te voren begint met een vast patroon dan vertel je je lichaam dat het tijd is om stofjes aan te maken die het inslapen bevorderen. Klinkt logisch toch? Helaas is dit, net als voor mij, vaak een dreamscenario.

Hoe verleidelijk is het om toch nog even je mailtjes te beantwoorden, de was op te hangen of die spannende serie af te kijken? En BAM voor je het weet is het alweer 23.00 uur, ben je klaarwakker en moet je haast maken om je heilige acht uurtjes slaap nog te kunnen pakken.

Met deze vijf praktische en makkelijk toe te passen tips lig jij binnen een mum van tijd op een oor. Deze bedtime rituals 2.0 hebben mij in ieder geval al van een aantal slapeloze nachten behoed, ik hoop jou ook!

1. Pak een warme douche in een donkere badkamer. Kaarsjes mogen, altijd!
Een nacht goed slapen begint met een ontspannen lichaam en geest en dat lukt nou eenmaal eerder wanneer je lekker opgewarmd bent. Badkamers zijn vaak uitgerust met fel licht, handig voor je make-up s’ochtends, minder fijn wanneer je toe bent aan je bed. Licht zorgt er namelijk voor dat je lichaam het hormoon cortisol aanmaakt dat je overdag wakker houdt. Door jezelf aan zo min mogelijk licht bloot te stellen in de avond, maak je je lichaam er op attent dat je klaar bent om te gaan slapen. In het donker maak je namelijk het slaaphormoon melatonine aan, waar je lekker loom van wordt. Aangezien de badkamer nog wel eens glad en glibberig kan zijn raad ik je wel aan om wat kaarsjes op de wastafel aan te steken. Bonuspoint: dit bevorderd direct de relaxte sfeer. Vergeet na het douchen trouwens niet je haar te föhnen, een nat hoofd doet je lichaamstemperatuur namelijk weer zakken en ben je weer terug bij af. Niet zo relaxt.


Photo by: Andrijana Henry

2. Be a softy en pak je lekker in!
Een comfy slaappakkie, badjas en sokken houden je warm tot je je bed bereikt. En houd je in de juiste mood. Zachte en warme materialen helpen nu eenmaal beter te ontspannen dan die kekke high waist jeans en je voorkomt direct dat je partner ’s nachts verrast wordt door een stel Siberisch koude tenen. Pyjama’s en loungewear hoeven trouwens ook echt niet a-sexy te zijn hoor! Klik hier de top 10 lekkerste chillpakken.


Photo by: Zara Home

3. Dim het licht in de slaapkamer en ga voor romantiek!
Afleiding als televisie, tablets en Iphones in de slaapkamer zijn funest wanneer je een moeilijke slaper bent of toe bent aan een ontspannen nacht. Naast de hoge dosis prikkels en nieuw te verwerken informatie zorgen deze animators ook voor een flinke portie licht, wat je weer langer wakker houdt. Sfeerverlichting is zachter en helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon. Daarnaast is sfeerverlichting gezelliger en romantischer. We weten allemaal; na een portie goede “romantiek”… is het heerlijk dromen. Slaap je alleen of heb je hoofdpijn? Een romantisch boek doet ook wonderen.

romantische slaapkamer
Photo by: Hanne Rom Havaas

4. Maak van je slaapkamer een plek om van te dromen
Maak van je slaapkamer jouw veilige, warme en knusse plekje. Wanneer jouw slaapvertrek namelijk aanvoelt als een prettige ruimte waar je graag bent, zal dit zeker bijdragen aan je goede nachtrust. Zorg voor een opgeruimde kamer met rustige kleuren en voldoende verduisteringsmogelijkheden zoals (rol) gordijnen. Ook een mooie kamerplant geeft instantly sfeer en draagt daarnaast bij aan het zuurstof gehalte in je slaapkamer. Een opgeruimde slaapkamer zorgt voor een opgeruimd hoofd. Je hoeft hier niets meer, alleen te ontspannen.


Photo by: The Boho Bungalow

5. Zorg voor een uitnodigend bed
Niks is zo fijn als slapen onder kraakvers beddengoed. Wanneer je investeert in een kwalitatief hoogwaardig dekbedovertrek van linnen of katoen dat er ook nog eens pretty uitziet, geniet je optimaal van je warme nestje. Beddengoed is tegenwoordig in alle prijsklassen en kwaliteiten te verkrijgen. Mijn favoriet is linnen! Want dat wordt na elke wasbeurt alleen nog maar zachter en houdt het fris gewassen gevoel het langst vast.

dekbedovertrek kopen
Photo by: Rebecca 65m2
Trusten!

Liefs,
Nienke

You Might Also Like

4 tips voor het maken van jouw persoonlijke lichtplan

5 x ingrediënten voor een gezellig huis

Slaapkamer make-over part 1

5 x toffe vloerkleden onder de 140 euro

Slaapkamer make-over part 2

Inspiratie voor takken in je woonkamer

In de spotlights: Mijn 10 favoriete lampen van dit moment

1 Reacties

  1. Hoe lekker is het om zen te gaan slapen. Ik ga mijn best doen om dit ritueel vast te houden. Ik zal je de uitkomst laten weten. Thnks for posting.
    Liefs Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *