User ID and access token do not match. Please check again.

4 tips voor het maken van jouw persoonlijke lichtplan 3
in verlichting WONEN & SLAPEN

4 tips voor het maken van jouw persoonlijke lichtplan

Ik ben werkelijk verslaafd aan mooie lampen in huis. Het is bij mij zelfs zo erg, dat wanneer ik verliefd ben op een nieuwe lamp, ik hem eerst koop voordat ik er over nadenk waar ik hem ga ophangen of neerzetten. Dit betekent dat ik regelmatig met verlengsnoeren aan het klooien ben om zo toch nog ergens plaats te maken voor jawel nog een lamp.

Naast het feit dat lampen gezien mogen worden, hebben ze natuurlijk bovenal een functionele taak: het verlichten van een ruimte zoals je woonkamer of slaapkamer. Verlichting kan je interieur namelijk maken of breken. Het is dus extreem belangrijk dat je de verlichting in huis op de juiste manier aanbrengt zodat je zowel functioneel als visueel het meeste uit je lichtbron haalt.
Wil jij dus niet, net als ik, achter de feiten aanlopen als het op verlichting aankomt. Lees dan hieronder hoe je met slechts 4 praktische tips je eigen lichtplan maakt.

1.Bepaal de functie van de ruimte
Elke ruimte in huis heeft een andere functie, je wilt er slapen, koken, relaxen, lezen of lekker badderen. De functie van een ruimte hangt samen met de sfeer die je in deze ruimte wilt uitstralen. Voor je slaapkamer kies je vaak voor een subtielere verlichting die rustig aan je ogen is. Slaapkamer verlichting bijvoorbeeld moet niet te fel zijn want dat gaat ten koste van een goede nachtrust (lees hier meer over Bedtime Rituals)

2. Start met de basis verlichting
Basis verlichting heeft de eigenschappen van natuurlijk daglicht en zorgt ervoor dat een ruimte mooi en diffuus verlicht wordt. Basis verlichting is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduw werking. De beste combinatie voor basisverlichting is een mix van direct licht (plafondspots) en indirect licht (vloerlamp) en het werken met diverse hoogtes.

3. Werkverlichting
Ook wel functionele verlichting genoemd heeft een duidelijke taak; het verschaffen van gericht licht. Denk hierbij aan een leeslamp of een lamp boven de eettafel. Goed leeslicht heeft minstens 60 watt. Het is verstandig te kiezen voor functionele verlichting met een dimfunctie. Een dimfunctie zorgt ervoor dat je de verlichting naar jouw wens kan instellen.

4. Sfeerverlichting
Als laatste is de sfeerverlichting aan de beurt. Deze verlichting 
heeft niet direct de functie om 
een ruimte te praktisch verlichten, maar dient  meer als eyecatcher. Denk aan een mooi design of bijzonder lichteffect. Je kunt er ook voor kiezen om een speciaal object zoals bijvoorbeeld een schilderij in de spotlights te zetten

Extra tips
Heb je een kleine of smalle woonkamer? Koop dan lampen die indirect licht verspreiden. Deze lampen weerkaatsen het licht van de lichtbron via de muur of het plafond. Dit geeft een ruimtelijk effect en je kamer lijkt direct groter.

Kies lampen die qua vorm, kleur en uitstraling bij je interieur passen. Hierdoor creër je eenheid en rust. Klik hier voor mijn top 10 favoriete lampen van dit moment.

 

Liefs,
Nienke

source photo: eigen huis en tuin

You Might Also Like

5x Bedtime Rituals

5 x toffe vloerkleden onder de 140 euro

5 x ingrediënten voor een gezellig huis

Inspiratie voor takken in je woonkamer

Slaapkamer make-over part 1

Slaapkamer make-over part 2

In de spotlights: Mijn 10 favoriete lampen van dit moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *